Научно-практически семинар за развитие на собствен туристически бизнес проведе катедра „Икономика и управление на туризма”


Изнесен научно-практически семинар на тема „Развитие на собствен туристически бизнес” проведе в гр. Трявна катедра „Икономика и управление на туризма” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Във форума участваха студенти от спец. „Икономика на туризма”, преподаватели и докторанти от катедрата.
В рамките са семинара студентите имаха възможността да дискутират с управителя на семеен хотелски комплекс „Балювата къща” конкретни моменти от работата по управление на хотела, бяха запознати с подробности около организиране на битово-атракционната програма „Старо село – наше село”. Управителят на хотела разказа подробно на студентите, както за привлекателната страна на неговата работа, така и за проблемите и трудностите, с които се сблъсква.



Съществен момент от организирания семинар бе посещението в община Трявна. Кметът на общината приветства участниците в семинара и представи основни планове и проекти за развитие на туризма в общината. Той поясни, че общинската администрация е реализирала редица проекти и планира осъществяването на още такива, свързани с туристическата привлекателност. Представител на информационния център направи презентация на миналото, настоящето и бъдещите намерения на Общината за развитие, за привличане на туристи, разноообразяване на престоя им и намаляване степента на сезонност. Присъстващите бяха запознати с основните статистически данни, както и с предстоящите събития от културния календар. Всички получиха карта със забележителностите на тази дестинация, програма на дните на дърворезбата, които ще се проведат на 4-6 май 2018 г., календар на културните прояви за 2018 г. и други рекламни материали. Под формата на разговор бяха обсъдени конкретни проекти и добри практики в областта на туризма в района.



Като част от изнесения семинар бе посетен и музей „Старото (Славейковото) школо”, построено в периода 1836-1839 г., което е едно от първите светски училища в България. В музея студентите бяха впечатлени от възстановката на стая от взаимно училище, в която всеки може да се върне в началото на 19 век и да опита да пише върху пясък, да чете от взаимоучителните таблици, да се запознае с реда и строгите изисквания към учениците във възрожденското училище, и от документална изложба, проследяваща историята на учебното дело в Трявна. Интерес предизвика и дарението от картини и пластики на художника със световна известност Димитър Казаков – Нерон и неговия брат Никола Казаков, както и изложбата на стари часовници, сред които часовник с обратен ход на стрелките, часовников механизъм за кула, гравитационен часовник.