Семинар на Зелените на тема "Популизмът, политическата екология и Балканите"

Снимка: Архив

В Европейския парламент Зелените са заедно с Европейския свободен алианс от прогресивни партии, сред които са представителите на нации без държава и на подтиснати малцинства. Тази група е създадена в далечната 1999 година. В момента групата на Зелените и Европейския свободен алианс е четвъртата по големина група в ЕП с 58 евродепутата от 15 страни. Един от принципите за равнопоставеност на половете изповядван от прогресивните зелени формации в ЕП води до съотношението 28 жени и 30 мъже в групата на Европейските зелени, като съпредседатели на парламентарната група в ЕП са съответно мъж и жена.

България няма зелен евродепутат. В Европейските Зелени членуват две българки формации Зелената партия / http://www.greenparty.bg/ и партия Зелените http://izbori.zelenite.bg/. Затова пък част от Европейските Зелени е партията Зелени Еколози в Гърция, която се опитва да окуражи българските Зелени да погледнат към общата картина на Балканите и към теми като “Политическа екология”.

С помощта на гръцките Зелени в София се проведе семинар на тема “Популизмът, политическата екология и Балканите”. Той беше организиран от Гръцката Зелена партия Зелени Еколози /Greek Green Party - Ecologists Greens/ с участието на различни зелени партньори от Европа и с подкрепата на гръцкия Институт за зелени политики /Greek Green Institute/.

Партията в Гърция на Зелените еколози / Oikologoi Prassinoi (Ecologists Greens) съществува от 2002г. На последните избори в Гърция само 4000 гласа не им достигат за да минат бариерата от 3 процента и да влязат в националния парламент. От предишните избори за европарламент през 2009 година обаче имат о един евродепутат избран с почти 4 процента или близо 179 хиляди гласа.

Какво може да накара една зелена партия - тази на Зелените еколози в Гърция да се вълнува в момента от въпроси като популизма и какво може да спре национализма на Балканите ще разберем от Alekos Georgopoulos -Георгопулис - един от основателите на Института за Зелени политики в Атина.

Според Алекос Георгопулос въпросът с популизма на "Златна зора" е важен за гръцките Зелени, защото те са категорично протим фашизма, национализма, антисемитизма и сексизма на крайно-десните формации като Златна зора.

Най-важните трансгранични каузи за българските и гръцките Зелени според Георгопулис са противодействието на ядрените централи на Балканите и противодействието срещу цианидния златодобив в Южна България и в Халкидики.

Според Марк Босани предизвикателствата пред зелено мислещите хора на Балканите са много. Едно от основните е осъзнаването на вредата от ядрените отпадъци и разсейването на новата илюзия, че ядрената индустрия произвежда "чиста енергия".

Марк Босани е един от организаторите на "Зелена киноседмица на екологичния филм" в информационния център на Европейския съюз. Той е роден в Англия в семейството на университетски преподавател по екология. Работил е и като геолог на нефтени платформи в Северно море в миналото, а днес е преводач и музикант, който живее в България и определя себе си като "зелен човек" без да е член на някоя от зелените политически формации.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: И.Недева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!